Etiquetes

025-2

Sa Moleta de Pastoritx era un cim que tenia oblidat desde l’any 96, any en el qual hi vaig pujar per primera vegada. Normalment aquests tipus de cims més “modests” i que a més, no són grans mirandes naturals, no solen convidar a tornar-hi, fent que quedin una mica oblidats. Aquest cim en concret, degut a l’espés alzinar que l’envolta, no permet poder gaudir de bones vistes, malgrat això, sempre hi ha la possibilitat de poder abandonar el tirany en algun punt i anar a guaitar sobre algun gran quer que fa de mirador natural i ens mostra el que hi ha més enllà del bosc.

Però la realitat que va fer que Sa Moleta de Pastoritx es tornàs a convertir en objectiu d’una de les meves sortides, fou motivat entre d’altres, a que és un cim proper de casa, a que la ruta que volia fer la podia completar en poc temps i això em permetia poder compaginar família i oci, a que també em feia ganes tornar a retrobar-me amb una sèrie d’elements de l’arquitectura popular que hi ha repartits pels voltants i, sobretot a tornar anar a visitar sa Font de Son Verí, ja que m’havia enterat que degut a un esllavissament, aquesta font havia passat per ull.

Stitched Panorama

Aquesta escapadeta, també em va servir per poder tornar a posar ordre dins el meu cap sobre la multitud de camins i tiranys que hi ha per aquelles contrades, destriant dreceres i confirmant destinacions de cada un d’ells. Em feia ganes també poder captar en digital moltes de les imatges que tenia d’aquella zona, ja que recercant dins el meu arxiu fotogràfic, tot ho tenia en paper.

Tots els llocs on hi va haver algun tipus d’explotació del bosc, ja siguin carboners, nevaters, calciners, etc… hi poden trobar una gran quantitat d’elements que tota aquesta gent hi construí. Aquest fet és, a dia d’avui, un dels principals motius que m’engresquen a l’hora de partir a la muntanya. M’agrada molt poder-los redescobrir, comprovant així la intensa relació que va existir entre home i natura. D’aquesta manera podem apreciar com anys enrera aquesta intensa relació es va desenvolupar per tot arreu i, també podem constatar l’enginy, la inventiva i les capacitats d’improvisació que aquella gent demostrava per tal de treure el màxim profit del terreny on feien feina.

Stitched Panorama

067-2039-2

068-2

La seguretat de sabre que has assolit el punt culminant d’aquesta mola es pot verificar degut al munt de pedres que a mode de fita cimera s’ha col·locat al punt culminant d’aquest modest cim. A mesura que un s’hi apropa va notant com la muntanya es va acabant i que el cim no pot ser molt lluny, però sense aquest molló indicatiu, seria una mica més complicat poder estar completament segur que un és a dalt de tot, sobretot degut a la dificultat de poder agafar més referències d’entre l’espesa vegetació que enrevolta aquesta muntanya.

032-2

Després de fer cim vaig tombar muntanya abaix en direcció a la vall on es troben ubicades ses cases de Pastoritx. Un més que interessant tirany que va guanyant terreny per dins aquest ombrivol alzinar i que a mesura que es perd alçada, es va reafirmant, fent-se més evident i amb restes molt clares d’haver estat usat anys enrera per facilitar l’explotació d’aquest bosc. Algunes mirandes naturals ens permeten guaitar i veure a vista d’aucell la carretera que uneix Palma amb Valldemossa, oferint una perspectiva diferent de sa zona ocupada per ses cases de Son Morro, Son Matge, Son Brondo, Son Salvat, etc… com també del propi poble de Valldemossa.

041-2

Una vegada haver perdut alçada tenia ganes d’anar a intentar localitzar el pou de neu que al mapa d’Alpina hi surt reflexat. No va ser gens complicat trobar-lo ja que es troba ben aferrat al camí per on transita la ruta que vaig escollir. Em va cridar molt l’atenció l’alçada a la qual es troba, uns 550 metres, supós que no fou un pou molt productiu degut a l’alçada tan baixa on es troba construït. Aquesta deducció pot veure-se reafirmada per les seves reduides dimensions i per la seva modesta fondària, comparant-lo amb els altres que podem trobar en altres indrets més elevats de la nostra serra.

Stitched Panorama

Una vegada haver contentat aquesta curiositat el proper objectiu era sa Font de Son Verí, dita o coneguda també amb els noms de Font de sa Gruta i den Porcell. Per a més informació sobre ella podeu consultar en els següents enllaços: font de sa Gruta i Gruta de Son Verí.

Stitched Panorama

A continuació vos deix un grapat de ses fotos fetes en aquesta sortida realitzada aquest mes de gener de 2013 i un parell que tenia al meu arxiu fotogràfic realitzades al mes de març de 1996 i a on es pot comprovar com era abans de s’esllavissament aquesta font.

C

Stitched Panorama

BA

087-2

Es pot apreciar com tant l’escut amb tres mitjes llunes com la figura humana amb una bolla al cap que abans decoraven la part central del frontó d’aquesta magnífica estructura, a l’actualitat romanen caigudes a la part davantera d’aquest esbaldrec. Una vertadera llàstima que aquesta interessant i curiosa estructura que allotjava en el seu interior les dues surgències que apareixen per davall una gran roca i vessen la seva aigua dins dues piques, a dia d’avui esdevengui una runa total.

095-2

100-2

Després d’aquesta visita a la font només em restava tornar a l’inici de la ruta fent servir l’antic camí public que s’utilitzava per unir els pobles de Bunyola i Valldemossa.

Fins la propera…

Anuncis