Etiquetes

Stitched Panorama

(Poc abans d’arribar al primer ressalt on ja hauríem d’instal·lar ses cordes)

Quantes vegades hem sentit o hem utilitzat el típic tòpic de que Mallorca és molt petita? I això és el que jo pensava quan vaig començar a fer muntanya, ara farà gairebé vint-i-cinc anys. Que n’estava d’errat!!!

Actualment de cada vegada n’estic més convençut de que mai ens l’acabarem. Cada nova eixida enlloc de minvar el llistat de tasques pendents, torn a casa amb més inquietuds que desperten la meva curiositat i alhora fan que sempre tengui sa motxilla preparada per partir a trescar.

18

6

9

(A dalt esquerra: en Toni al primer rapel “bot des fonoll”; a la dreta: just als peus des ressalt de 40 m. que està fraccionat, noltros ho ferem d’una tirada; a baix: en Toni al quart ressalt d’uns 18 m.)

Avui vull mostrar-vos una de les darreres activitats que he fet amb en Toni Josep i que és un exemple molt clar que em serveix per poder il·lustrar de manera concreta les paraules que he utilitzat a mode d’introducció per a presentar-vos aquest curiós i interessant torrent. Es Comellar d’en Corso, que a falta de més informació, és així com apareix citat als mapes, ha estat una agradable sorpresa. Pensar que a l’any 2013 ja està tot fet i, poder recórrer a dia d’avui una raconada com aquesta, sembla impensable i inimaginable. Idò, tot i que sembli mentida, encara queden llocs “verjos”, que han estat, o bé ignorats pels nostres avantpassats perquè no  podien treure-li profit, o bé desestimats pels nostres muntanyencs passant per alt llocs que a priori semblen no tenir cap interès.

17

(En Toni arribant al tercer ressalt, un bot aeri d’uns 30 m.)

És per això, i no podia ser d’una altre manera, com un incansable trescador de la nostra serra, en Miquel Martorell acompanyat den Xisco Blas decidiren un bon dia anar a veure les possibilitats que aquest comellar els podia oferir. El resultat d’aquella exploració fou l’obertura d’aquesta singular i vertical torrentera, la qual vaig poder descobrir després d’una interessant xarrada compartint un cafetet amb en Miquel.

Entre les moltes coses que tractàrem en aquella conversa, en Miquel em va explicar com va sorgir la idea d’anar a equipar aquesta interessant sorpresa que estava mig amagada per terres andritxoles.

M1

 (En Miquel Martorell durant l’apertura d’aquest singular torrentera, foto cedida de la colecció de  l’autor)

107

(Foto esquerra: vista general del tercer ressalt; a la dreta: en Toni iniciant el descens del bot fraccionat de 40m. que noltros ferem d’una tirada)

5

(Bot d’aigua a la part final des Torrent des Ratjolí)

4

 (Una vegada arribats al Torrent des Ratjolí, tocava remontar-lo)

Es Comellar d’en Corso és un afluent d’es Torrent des Ratjolí que desemboca dins aquest darrer a la seva part final un poc abans d’arribar a la mar. Anant amb la idea de realitzar el descens des torrent des Ratjolí, va errar el seu inici topant de manera casual amb es Comellar d’en Corso. Vegent que aquell torrent no era el que cercava va explorar un poc més la zona descobrint com metres més avall hi havia es Ratjolí i que es trobava en una altre torrentera. Accedint a la part alta d’es Carregador va poder percebre millor que les possibilitats que oferia es comellar d’en Corso eren interessants i a més estava sense estrenar. Dit i fet, acompanyat d’en Xisco Blas habitual company de fatigues i amb el que mantenen una amistat des de fa bastant de temps, deixaren enllestida la feina entre els dies 16 de setembre i 6 de desembre de 2011.

M2

M3

M5

(Fotos de la colecció d’en Miquel Martorell cedides per l’autor. A dalt: a cops de maça i espitador és com realitzaren aquesta apertura; A baix: en Xisco Blas en un dels bots durant l’apertura del torrent)

Com a dades curioses, en Miquel em va comentar que en el primer ressalt on es veren obligats a col·locar instal·lació, hi trobaren una curiosa inscripció a la roca amb la data de 1974. D’aquesta enigmàtica troballa no han pogut esbrinar la seva procedència. En el mateix ressalt s’hi troba també un altre curiós element, la presència de fonoll marí, i és destacable aquest fet degut a l’allunyament d’aquest indret amb la mar, motiu pel qual decidiren anomenar aquest lloc com es “gorg d’es fonoll”. M4

 (Foto colecció Miquel Martorell: detall des fonoll marí que trobaren al primer bot i que dona nom a n’aquest ressalt)

Per acabar amb la part més pràctica d’aquesta activitat em sembla interessant posar el croquis que en Miquel va fer a mà:

croquis 1croquis 2 

 (El croquis de l’activitat, clickau damunt les imatges per veurer-les més grans)

168

14

 (A dalt esquerra: vista de la part final des Torrent des Ratjolí des de es Comellar d’en Corso; a la dreta: vista general d’una part des torrent d’es Comellar d’en Corso on es pot observar la verticalitat i altura d’aquesta part final d’aquest torrent; A baix: preparats per remontar es Ratjolí)

Pels qui no conegueu a Miquel Martorell, és l’autor d’un interessantíssim llibre d’excursionisme que va veure la llum no fa molt de temps titulat “Fites i fetes”. En aquest llibre l’autor no solament ens ofereix un parell de rutes alternatives per anar a visitar, sinó que a més hi va recollir tot un seguit d’històries i anècdotes contades de primera mà per gent de cada un dels indrets descrits en el llibre i que fan d’aquest recull una obra indispensable per tenir a la nostra particular biblioteca. Gràcies a aquesta recopilació em pogut sabre per exemple l’enginy dels carboners per poder disposar d’aigua, un be tan preuat com necessari. També va recuperar, entre d’altres, un importat recull de noms de lloc de la zona de Mossa i el Puig Roig, on de nou també s’aprecia com els habituals habitants de cada contrada es coneixien pam per pam el seu territori i l’hi treien un profit i un rendiment, que només es pot fer havent recorregut passa a passa el seu camp d’acció.

15

 (Observant els metres finals des Torrent des Ratjolí)

13

(En Toni en plena acció remontant es Ratjolí)

De tot això, l’amic Miquel Escanelles a la seva web també en destaca aquesta immensa feinada, la qual s’hagués perdut per a sempre sinó fos perquè en Miquel Martorell a part de recuperar-la, l’ha volguda compartir amb tots noltros.

3

(Una altre imatge remontant un dels ressalts des Ratjolí)

12

(La cascada inicial des Torrent des Ratjolí que es pot remuntar pel costat dret en sentit ascendent)

Acabaré fent un resumen de la part pràctica d’aquesta activitat:

  • Inici: noltros deixarem els vehicles al pàrking des Coll de Sa Gramola. Després de recórrer un centenar de metres pel camí que passant per Ses Basses arriba a La Trapa i poc després de deixar el ramal que porta a Can Panxeta, abandonarem la pista per anar a cercar es Comellar d’en Corso que des de aquesta situació ja podem distingir.
  • Total de bots segons el croquis d’en Miquel: 7, el més llarg és de 40 m. que pot fraccionar-se en una repisa a mitjan bot. Atenció: si es fa d’una sola tirada com ferem noltros, varem tenir vertaders problemes per recuperar ses cordes.
  • Dels 7 bots que hi ha equipats, el segon de 8m. es pot evitar per l’esquerra, els dos darrers bots que estan a continuació del bot llarg de 40 m. i que ja ens dipositen dins Es Ratjolí, es poden evitar desgrimpant sense moltes dificultats per l’esquerra.
  • S’ha de preveure que haureu de remuntar es Ratjolí i que el dia que noltros hi anarem (principis de maig de 2013), no hi havia cordes fitxes que ens puguin ajudar a fer-ho.
  • La necessitat de neoprè dependrà de l’època de l’any, per es Torrent d’es Comellar d’en Corso no és necessari, tots els gorgs són evitables.

Simplement queda donar les gracis a Miquel i Xisco per aquesta agradable sorpresa.

Fins la propera…

Anuncis