Etiquetes

Stitched Panorama

Es Fondal de ses Basses, es troba situat a l’extrem occidental de Mallorca i com bé ens assenyala el seu nom, és un lloc situat a la part més baixa d’una terra que fa costa. Segons els germans Sastre al seu llibre “Mallorca Vora Mar” es refereixen a n’aquest indret de la següent manera:

…”La caseta de Can Jaume de Son Armand es troba a una cruïlla de camins, prop d’un collet, i sembla la construcció més freqüentada. És lloc de repòs, també dels vianants. Un viarany al nord porta cap a un mirador natural. Aquí ve a parar la variant de ses Bardes de sa Marina i d’aquí surt un caminoi que baixa a les pesqueres i, un temps, descarregadors de contraban al Fondal de ses Basses, i també una altra sendera que condueix a les balmes des Degotadors”…

Stitched Panorama

(Vista general des Fondal de ses Basses des de la part alta del comellar, es pot distingir al fons es Puntal de sa Marina)

 

Tots aquests camins, que temps enrera eren emprats pels habitadors d’aquesta contrada, esdevenen avui efimers tiranys que van fent camí  coster per avall cap els seus destins finals, guanyant pas amb bastanta dificultat, entre carritxeres i garballons. Malgrat aquest abandonament de qualsevol activitat realitzada temps enrera, encara és possible distingir restes d’aquests senders construits en llocs inversemblants. Tot i això, la zona està abandonada de la mà de Déu i ara el trànsit per aquelles terres es fa dur, lent i pesat.

 

12(Restes del camí que guanya terreny pels costers des comellar de sa Cova dels Xots)

Stitched Panorama

(Dels pocs pins d’aquella contrada i restes de camí)

Stitched Panorama

(Vista general amb es Fondal de ses Basses a la part baixa)

Com gairebé sempre, aquesta nova eixida, va venir motivada per una sèrie de motius. Hi havia tota una sèrie de topònims que em cridaren l’atenció i que em feia ganes mirar de trobar, llocs com:

es rotlo d’en Tem Biela, sa cova Castellana, es Degotadors, ses Serres, es comellar de sa cova des Xots i el propi Fondal de ses Basses entre d’altres.

A més de tot això, en Miquel Àngel Escanelles, autor de sa web toponimia de Mallorca, m’havia informat d’un penyal que hi ha en aquella zona que es diu es Puntal de sa Marina, el qual podria ser un interessant objectiu per incloure a la meva secció “Agulles i penyals” de la meva web. 

13

(Es Puntal de sa Marina)

 

A més de tots els motius explicats anteriorment i que em feren decidir per anar a trescar aquella zona, una altra motivació que també em va fer agafar sa motxilla i partir cap allà, fou investigar les possibilitats que aquella zona oferia per al meu projecte de “Mallorca Ran de Mar”. Era conscient quan vaig plantejar-me aquest projecte personal que la zona compresa entre Cala en Basset i Cala Ortigues, les possibilitats d’anar ran de mar, eren gairebé nul·les, però diuen que d’ilusions també es viu, i malgrat que la opció de fer aquest tram ran de mar, esdevenen molt complicades, ho he d’investigar i vull mirar les possibilitats que d’acord amb les meves capacitats em puguin servir per mirar d’intentar passar anant ran de mar. Però també record haver dit ja fa temps que qui mana és la muntanya, i sirà ella qui a nes final decidirà si em deixa passar o no.

Els resultats d’aquest primer tast no han estat molt encoratjadors, però bé ja aniré fent i ja vos aniré contant…  A continuació vos deix un parell d’imatges d’aquesta incursió per terres andritxoles:

15

 ( Es rotlo d’en Tem Biela?)

811 

 

 

 

 

 

 

 

(A l’esquerra: es Degotadors?, a la dreta: una altra vista des Puntal de sa Marina)

7

(Curiosa punta que ens ajuda a enmarcar el tram costaner que es dirigeix  al Cap Fabioler)

9(Sa Paret de sa Marina?)

 

Malgrat que la descoberta personal d’aquesta zona ha estat molt profitosa i interessant, el seu abandonament ha provocat que sigui una terra erma i estèril, una terra de carritxeres i garballons que ja fa molt de temps va deixar de ser profitosa i que no fa gaire temps va ser castigada pels incendis forestals, la qual cosa, va ajudar encara més a fer d’aquestes allunyades terres un terreny inhòspit i oblidat, malgrat durant una època fou lloc de guanys i a on poder-se guanyar el sustent.

10

(Ses Serres en primer terme i la continuació de la costa de Tramuntana al terme d’Estellencs)

Fins la propera…

Anuncis