Etiquetes

2

(En Vicenç assolint sa part alta de sa via “En Barrut” 6c+)

El mes de juny i part de juliol, el vaig dedicar a equipar un nou sector d’escalada esportiva al Port de Sóller. Aquest bocí de paret que es troba  situat una mica més a la dreta de sa Torre Picada, el tenia ullat feia estona, però no va ser fins a finals de maig quan, m’hi vaig acostar fins ben a davall de les parets, aprofitant que aquell dia anava a realitzar una sortida matinal per la zona.

La paret vista de lluny semblava interessant, però hi havia que resoldre una primera incògnita, ja que el peu de via no semblava de lluny molt prometedor, i si això al final era realment així, no valdria la pena fer res. Aquest dubte el vaig aclarir ràpidament el dia de la visita, ja que amb no moltes dificultats, vaig poder accedir a sa represa que es forma per damunt es tiranyet que condueix al pas de sa Torre, i assolir el que hauria de ser l’inici de les futures vies.

10

(En Guillem Perelló a ses estètiques xorreres de “Tempus fugit” 6b)

La realitat és que aquesta represa no és excessivament ample i estava plena de vegetació, però amb una mica de feina de jardiner i de marger, la cosa podia quedar ben condicionada com per tenir un peu de via mínimament acceptable. Aprofitaré ara, per agrair a n’en Toni Josep la feina realitzada a tal efecte, i com a bon “sulleric”, en una de les seves visites mentres jo estava enfilat fent forats, es va dedicar a arreglar sa represa netejant es tiranyet i col·locant pedres estratègicament, deixant la zona més curiosa i amb més bon passar.

Després d’aquesta primera visita, vaig tornar a casa molt motivat amb aquest nou sector i amb moltes ganes de començar a fer-hi feina. El resultat final, de moment, son sis itineraris, dels quals dos són unes variants d’altres vies.

8

(Pep Zanoguera a sa part final de “Tempus fugit” 6b)

En general i malgrat haver-hi poques vies, els itineraris d’aquest nou sector són “llarguetes” i bastant estètiques. Les del costat de l’esquerra discorren per unes interessants xorreres amb una mica de desplom amb molt bones preses, en canvi, les dues vies de la dreta que comparteixen la mateixa entrada fins a una represa petita on es bifurquen a dreta i esquerra, són més llargues i tenen un tram final molt interessant i recomanable. El recorregut que comparteixen a l’inici i que serveix només per assolir sa placa final, no té cap interès, però el recorregut que ofereixen ambdues vies des d’aquest punt  fins a dalt, és molt interessant. Des d’aquí vos anim i recoman sobretot que proveu el tram final de la via nº 5 “Apaga focs”, via que dona nom al sector i que de ben segur vos deixarà un bon sabor de boca.

El més interessant de sa feina d’equipar, és poder després anar a provar ses vies que has obert. Algunes petites incursions hi férem abans, però podríem dir que la inauguració oficial dels sector la realitzarem el passat 19 de juliol quan, juntament amb en Toni Josep, ens hi afegirem un parell de “viejas glorias”: Guillem Perelló, Pep Zanoguera, Vicenç Pizà i un servidor. Sense voler-ho fer expressament, dels cinc, quatre som del gremi que dona nom al sector, detall que m’ha cridat l’atenció ara quan preparava l’article, fent que la idea de batejar el sector d’aquesta manera agafes encara més força.

96

(Diferents maneres de reposar a sa part final de “Tempus fugit” 6b, dreta: Pep Zanoguera, Esquerra: Guillem Perelló)

De sa mateixa manera que quan equipes hi ha alguna recompensa, també hi ha inconvenients. Sense voler entrar en polèmiques, un d’aquests inconvenients, és s’econòmic, ja que a dia d’avui, si vols crear noves rutes a Mallorca, no hi ha ningú que et doni una mà, més bé al contrari, moltes vegades reps més clotallades que cops d’esquena, i a més, s’equipador és el que ha de córrer amb les despeses de material. Menos mal que hi ha amics que et donen una mà i a part de passar-te cordes velles que retiren i que tu pots fer servir per despenjar-te i equipar ses noves rutes, algun d’ells, fins i tot subvenciona alguna via. Aquest és el cas d’en Vicenç Pizà, amic i company de moltes escalades, el qual valora aquesta tasca i em va fer arribar els parabolts i les xapes per poder obrir una d’aquestes noves vies. Per a ell la meva gratitut i la via “Tempus fugit”, simplement gracis Vicenç.

1

(Vicenç Pizà assolint sa placa final de “En Barrut” 6c/c+)

Per acabar vos deix una informació d’utilitat per si de cas vos fa ganes pegar-hi un bot.

Informació d’interés:

 • Per accedir a n’aquest nou sector, heu de continuar aferrats baix sa paret on hi ha sa primera balma des Port de Sóller, passar per sa segona balma fins arribar a un passamans que encara em falta acabar d’instal·lar, que permet assolir una represa on hi ha ses vies. Com es pot observar al croquis, aquestes estan una mica a la dreta de sa Torre Picada.
 • Al ser una zona molt recent, els graus son orientatius. Supós que podran variar entre mig grau amunt o avall, més bé avall que amunt, però això ja s’anirà confirmant a mesura que es provin ses vies.
 • La represa tot i haver-la condicionat una mica, no és un excel·lent peu de via, però no és necessari estar fermats mentres asseguram al qui escala. Simplement s’ha d’anar alerta perquè estam enlairats. (A dia d’avui, no té instal·lat cap passamans per accedir a ella, però en breu hi instal·laré una corda fitxa)
 • Les vies ja estan llestes, malgrat això i després de la neteja feta mentres les equipava, pot ser que encara caigui alguna coseta. Hi ha una zona amb xorreres on vaig deixar les que em varen semblar més fiables, però podria ser que encara se n’anàs alguna. Anau alerta!!! Per tot això, és recomanable dur casc.
 • Llargària de la corda, mínim de 70 metres.
 • Molta atenció a la llargària de les vies 5 i 6. Interessant i recomanable fer un nus al final de la corda per quan despenjeu al company que ha escalat. El “descuelgue” de la via nº 5 i la reunió de la nº 6 estan a més de 30 metres. Sobretot s’ha de vigilar la llargària de la corda si arribau fins la reunió de la via nº 5, ja que segurament la corda no vos basti, és per això que vaig posar un “descuelgue” a la mateixa alçada de la via nº6.
 • La via nº5 “Apaga focs” fins a dalt de tot arribarà gairebé als 45 metres!!!

croquis

Graduacions (orientatives)

 1. “Tempus fugit” 6b
 2. “Torre Picada” 6b/b+
 3. “Valentes dones” 6b+
 4. “En Barrut” 6c+
 5. “Apaga focs” 6b/b+ (fins al “descuelgue”) 6c+ (fins a dalt)
 6. “Amic coral” 6c/c+

12

(Toni Josep a punt de fer sa primera de “En Barrut” 6c/c+)

Aprofitant que ens trobam a la zona des Port de Sóller, incloure en aquesta entrada, un altre sector també amb sis vies que vaig equipar l’any 2008, complementant així una mica més l’oferta de vies d’aquella zona, per si de cas hi voleu anar a fer una visita. Aquest altre sector es troba situat a un centenar de metres a l’esquerra de ses vies que hi ha a la primera balma. És un sectoret interessant amb vies llargues sobre xorreres. Vos deix a continuació un petit croquis i unes dades d’interès:

croquis II

 1. “S’Illeta” 6b+
 2. “Ses cambres” 6c+
 3. “25 d’agost” 7a
 4. “Quin berenar” 7b
 5. “Voramar” 7a/a+
 6. “Sa roqueta” 6c

Les vies 3 i 4 comparteixen reunió i fan més de 30 metres (atenció a la llargària de la corda, recordar en assegurar, fer un nus al final de la mateixa), per tant és necessari l’ús de corda de 70 metres mínim. En general són vies bastant verticals sense arribar a desplomar gaire, que recorren unes línees de xorreres i  algún tram de placa una mica fi. Fent feina aquests dies equipant es nou sector, he vist que algú s’ha animat a equipar unes vies al costat de la nº 6 d’aquest altre zona més propera a la primera balma, però de les quals no he pogut obtenir informació.

Totes les vies ja han estat provades i encadenades, ens quedava solament resoldre la incògnita que ens depararia la via nº 5 “Apaga focs” de gairebé 45 metres, que em semblava siria la més difícil del sector, i que l’altre dia amb en Vicenç aconseguirem encadenar. Finalment la via més dura del sector sirà “En Barrut”, via dedicada a n’en Toni i que ell mateix es va encarregar de fer sa primera. En definitiva, un sector interessant amb vies de grau baix, bastant llargues i molt estètiques. Desitg que si arribau a anar-hi a fer una visita, pogueu gaudir de les vies tant com ho he fet jo.

54

3

(Tres imatges des pas clau a sa via “En Barrut” 6C/c+ i que en Toni va aconseguir resoldre es primer i a sa primera)

Salut i fins la propera…

Anuncis