Etiquetes

 

004-Editar

 

D’entrada, volia encapçalar aquesta nova aportació sota el títol: “Resseguint la toponímia de Son Nét”. Finalment la recerca em va portar també per altres terres, fent que el títol inicial no fos del tot encertat.

En aquesta ocasió, el causant que ha fet que acabés cercant motivacions factibles que em fessin agafar la motxilla per sortir a trescar món,  ha estat el llibre que Just Hernández i Tomàs Vibot publicaren sobre Son Nét. Després de fullejar-ho una mica, ben aviat començaren a aparèixer certs topònims que cridaren la meva atenció. Ja tenia doncs, excusa per partir a trescar. El resultat, han estat un parell de caminades per aquelles terres que m’han portat a aprofundir per dins un territori que em pensava conèixer; res més lluny de la realitat…

Al principi, sols m’havia plantejat resseguir la toponímia descrita en el llibre abans citat. La manca d’ubicació geogràfica, em va fer revifar l’enginy i haver d’espavilar per tal d’intentar localitzar alguns dels encisadors noms de lloc que a priori volia intentar descobrir en primera persona. Finalment, la proximitat amb les terres d’una altra important i senyorívola possessió d’aquest interessant raconet de Tramuntana: Son Fortesa,  feren que acabés ampliant territori. El resultat de tot plegat, he decidit mostrar-lo ens dues aportacions. En aquesta primera, ens quedarem dins terres de Son Nét.

Ben igual que he fet en anteriors publicacions, vos mostraré en fotos alguns dels llocs que he pogut localitzar i que he trobat interessants incloure dins aquesta nova contribució. No presenten cap ordre lògic d’itinerari, tampoc es mostren per ordre de prioritat o importància. Cal ressenyar també, que he invertit vàries jornades de recerca, conseqüentment, les fotografies han estat presses en diferents dies.

009-2

Forat d’en Merillo. Segons els autors, és una cavitat natural ubicada al voltants dels Puntals des Ratxo. Es tracta d’un topònim documentat l’any 1860.

078

Pas des Ratxo. És un pas natural que permet assolir la part alta que connecta es Puntals i el Puig des Galatzó. Una paret seca solca i tanca l’espai per on discorr el pas.

080

Coll des Pumerà. és un coll natural que asoleix una modesta alçada situat prop de les cases des Ratxo i que permet comunicar els vials de la urbanització amb la possessió de Galatzó.

093

La zona on s’ubica l’anterior coll, es tracta d’una regió molt castigada pels incendis forestals i que coflueix dins un vial de la parcel·lació. La zona és plena d’antics vestigis molt ben conservats, a mode de camins, parets…, que denoten una intens aprofitament d’aquesta contrada.

084

 052

Coma de ses Someres. És un enclotat i pregón comellar que fou emprat per a l’extracció de carbó vegetal. En són testimoni d’aquesta tasca les restes encara visibles ubicades al seu interior. Segons els autors fou un dels millors indrets de la finca on es va elaborar carbó. Dins aquest comellar neix la cabalosa i idíl·lica font de sa Coma. Pel que fa a aquesta important font, ens indiquen que degut al seu important cabal d’aigua, aquest es feia servir per tal de moure alguns dels molins d’aigua situats a la part alta del poble.

009

 042

Cova d’en Salvador. Topònim amb certa antigor, documentat l’any 1741. Creuen que l’origen del nom s’ha d’atribuir a un antropònim, i no a una referència oral amb connotacions religioses que creuen equivocada.

031

Coves des Robiols. Exactament són dues coves, la primera, de modestes dimensions, tot i que els autors indiquen que, mitjançant un estret passadís es pot accedir a l’interior d’una sala de considerables dimensions. La segona, més gran que la primera, permet sense cap dificultat enfonyar-se dins un refugi bastant ampli. A l’actualitat, ocupen part d’aquest espai restes de brutícia i branques col·locades.

005-2

Sa Cucullada. Els autors fan referència a un penyal punxegut, ja que segons el DCVB, en una de les seves accepcions, fa referència a un ‘tossal que acaba en punta’. Per la ubicació  que refereixen i per la seva forma, crec que podria tractar-se del penyal que us he mostrat en l’anterior imatge, tot i que no ho puc afirmar.

019

 032

Es Passet. Al llibre es fa referència a dos topònims amb aquesta designació. Les anteriors imatges, mostren el que es troba ubicat a la zona des Puntals. Es tracta d’un passadís estret que es forma a la part alta de la muntanya. Els constructors del camí que puja a aquesta contrada, molt encertadament, saberen aprofitar aquest coll natural per a fer-hi passar l’enginyós traçat que descriu aquest sender.

Aquest meravellós camí de ferradura, és una vertadera obra d’enginyeria rural que es conserva en molt bon estat en alguns dels seus trams. Us deixo a continuació un parell d’imatges:

049

 072Stitched Panorama

Segurament que, infinitat d’altres raconets i topònims d’aquesta contrada, ben bé mereixen una distinció especial. Alguns, la seva descripció, no em va seduir, d’altres, no els he sabut localitzar. Sigui com sigui però, aquesta retrobada, ha fet que pogués conèixer una mica més tot aquest territori.

Mereix una distinció especial es Cingle Gran, raconet increïble que segurament li dediqui més endavant un capítol a part. Per finalitzar aquesta aportació vull mostrar alguns elements curiosos amb els quals vaig ensopegar de forma fortuïta, dels quals en desconesc el seu nom, per tant, sols us puc mostrar alguna imatge:

041

056-2

Aquest curiós forat, va cridar la meva atenció. Un cop dins, la cavitat s’enfonya descrivint una trajectòria en forma de ferradura.

043

Molt aprop de l’anterior cavitat s’aixeca aquest ben conservat paretó. Segurament deu guardar alguna funció relacionada amb l’ús de la cova com a lloc de refugi però en desconec la causa.

075

Per concloure, també vaig ensopegar amb aquest curiós paretó que tanca un habitacle situat entre dos penyals. El vaig trobar mentre intentava ubicar la zona coneguda com es Clotassos.

 

Fins la propera…

 

Nota: les referències bibliogràfiques d’aquesta entrada, han estat consultades en la següent publicació:

Son Nét. Història, senyoriu i territori d’un latifundi de Tramuntana.

Just Hernández i Tomàs Vibot. Ajuntament de Puigpunyent, 2004.

 

Anuncis