Etiquetes

 

271

(Boires al Galatzó)

 

Abans d’entrar en matèria, volia aprofitar l’avinentesa per fer un parell de matisacions i  rectificacions a l’anterior aportació sobre la toponímia de Son Nét. Al no disposar de mapa toponímic d’aquell indret degut a que el llibre que jo tenia va venir sense ell, aquest fou el fet que propicià alguna de les errades compartides. L’obtenció del mateix, m’ha permès poder digerir tota aquella informació d’una altra manera. Pot ser ara entengueu millor el perquè vaig anotar sobre “haver de revifar l’enginy” per trobar alguns dels topònims cercats. Amb la consulta d’aquest mapa, he pogut comprovar com l’element que jo presentava com a possible Cucullada, en realitat no és aquest l’indret explicat i recollit en el llibre sota aquesta designació. El rocam punxegut que vaig mostrar, tot i emmotllar-se perfectament a la descripció feta al llibre, he de confirmar, que no és el topònim en qüestió.

Fetes aquestes anotacions, vull en aquesta segona aportació centrar l’atenció vers la regió de Son Fortesa. L’actual camí, obert al públic, que uneix Puigpunyent i Estellencs, sirà el principal accés que he fet servir per endinsar-me dins aquestes terres. És per tant, un territori accessible i transitat. Tot i això, queden encara racons interessants per descobrir i per trescar…

331

Un dels primers elements curiosos que podem visitar és l’anomenada Creu de s’Ermità. Les creus, generalment, són uns elements que ens solen servir per recordar-nos algun succés tràgic, o bé, són emprades també per a delimitar territoris. En aquest cas, fou col·locada per commemorar un fet llastimós. Cercant informació sobre el lloc en qüestió, vaig poder consultar la tasca que du a terme l’amic Joan Riera al seu bloc, dins el qual, aprofita per documentar de forma variada i interessant la multitud de llocs que visita. Aquest fet, ens permet també als altres poder satisfer les nostres particulars curiositats. Un altre que també ens sol il·lustrar bastant bé és l’amic Escanelles. Podeu consultar més coses d’aquesta creu en aquest enllaç i en aquest altre.

Un altre fet destacable que els autors del llibre sobre Son Nét destaquen, és la important xarxa hídrica existent dins el terme. Les formidables síquies que transporten les aigües de les fonts fins als llocs habitats són encara ben visibles a l’actualitat. Vos deix a continuació alguns exemples:

329

(Canaleta prop de Sa Teulera)

063-2

(Canal d’es Ratxó a ses cases d’es Galatzó)

Ja que tractam el tema de l’aigüa, en aquesta zona, existeixen un bon nombre de fonts. Els amics de fonts de tramuntana que s’encarreguen de catalogar les fonts de l’illa, ja recullen al seu vast treball les surgències que a continuació vos mostraré. Tot i semblar redundant, aquell dia la contrada anava especialment ufanosa, motiu pel qual he trobat adient incloure alguna de les imatges captades que palesen aquest fet menys corrent.

013

(Font de s’Aritja)

039

(Font de Muntanya)

Un poc més amunt en el camí, assolim les elaborades marjades que enrevolten la rústica casa de Sa Muntanya. Ben igual que la seva veïna construcció de Sa Cova, aquesta propietat, degué en altres temps, treure el profit a unes terres males de treballar. Com a testimoni, encara hi resta més o menys en un estat acceptable, la tafona ubicada a la part baixa de l’edifici. Molt a prop, també hi han uns altre edificis: sa Carbonera i sa Teulera.

028

(Cases de Sa Muntanya)

Stitched Panorama

(Sa Teulera)

033

035-Editar

Assolirem la part més elevada del recorregut que avui present amb la visita a l’Ermita de Sant Onofre. Els mateixos autors abans esmentats, també ens il·lustren sobre aquest lloc. Podeu consultar la informació que ens aporten en aquest enllaç i en aquest altre.

058 093

(Ermita de Sant Onofre)

 

El pregon comellar d’es Torrent de Sa Parra, conforma algunes raconades ben interessants i guarda el testimoni d’una intensa activitat desenvolupada en aquella contrada. Algunes sitges i barraques de carboner, son una bona prova d’això, emperò l’element que em cridà més l’atenció fou l’arranjament d’una espècie de cocó situat al bell mig de la llera del mateix torrent. Malauradament, una intensa torrentada degué esbucar part del mateix. Les obertures practicades a la part baixa del mateix, no degueren bastar per a contenir la força de l’aigua.

021

026

(Espècie de cocó, situat a bell mig de la llera del torrent)

Més amunt, prop de sa font d’en Teia i a l’alçada del tall que conforma la cota 551 al mapa d’Alpina, el terreny descriu una raconada bucòlica i plena de vida. Esponeroses heures pengen de les parets que aquí formen una allargassada balma i la presència d’aigua que es filtra gota a gota just en aquest indret, ofereixen un acollidor raconet. En èpoques més plujoses, segurament es deu formar un bell bot d’aigua que oferirà un millor espectacle a aquest idíl·lic indret.

032

036

(Bucòlica raconada)

Finalment decideixo visitar l’indret de Sa Cova. Dues eres de batre testimonien uns temps passats més florits. L’estat ruïnós de les cases, em recorden les veïnes cases de Sa Muntanya. Pel que fa al topònim, la cavitat situada ben devora les cases hi deu tenir alguna cosa que veure. Ens trobam enlairats a devers 420 metres, en aquest indret, just vora les cases un esperó rocós situat a la cota 416 ens permet copsar unes perspectives molt interessants. Just als nostres peus, el Torrent de Sa Parra es torna estrènyer, conformant un vistós bot que culmina en el bucòlic lloc anomenat es Salt. Indret aquest que des de aquesta privilegiada talaia es pot captar en tot el seu esplendor. Poc després, el Torrent de Sa Parra vessa les seves aigües dins el de Sa Riera.

049

(Cases de Sa Cova)

058

(Una de les dues eres de batre)

056

(Entrada a la cova, just devora la façana de les cases)

053

(Interior de la cova)

059-2

(Son Fortesa)

060-2

077

(Es Salt)

 

Puigpunyent m’està mostrant uns interessantíssims indrets. Un lloc tan proper i tan desconegut, pot ser ben bé es mereix per a més endavant una altra aportació…

082

 

Fins la propera…

 

He consultat:

  • El bloc “Aires de la Serra de Tramuntana” de Joan Riera.
  • La web “Toponímia de Mallorca” de Miquel Ángel Escanelles.
  • La web de “Fonts de Tramuntana” d’Andreu Morell i Mario Fontan (no sé si em deixo algú més, en tot cas demano disculpes).
  • Mapa Alpina Tramuntana Sur (2006-2007).
  • Visor Ideib.
Anuncis